ABUZURILE UNUI REGIM ÎN SECOLUL XXI

Mă simnt obligat moral dar şi din perspectiva respectului faţă de spiritul civic pe care ar trebui să-l aibă orice român în adevăratul sens al cuvântului şi să prezint un material de o importanţă majoră.
De curând, pe cale virtuală, mi-a parvenit o adresă a cărui semnatar este unul din personajele politice de la Chişnau, şi anume primarul general al acestui municipiu Dl. Dorin Chirtoacă şi totodată Preşedintele Partidului Liberal din R.M.
Prin aceasta se face un apel atât la organismele internaţionale ce se ocupă cu ocrotirea drepturilor ţi libertăţilor fundamentale ale oamenilor şi tot odată se adresează întregii comunităţi internaţionale.
O să îmi permit să citez chiar din aceasta: „În Republica Moldova au loc incalcari grave ale drepturilor omului. Ca urmare a manifestatiilor de protest din data de 7 aprilie 2009, când sediile Parlamentului şi Preşedinţiei RM au fost devastate, politia a declanşat un val de teroare şi intimidare în masă a cetatenilor, în special a tinerilor, inclusiv minori. Sunt arestaţi atât participanţi la devastare, cât şi manifestanţi pasnici, dar şi persoane care nu au participat la proteste inclusiv jurnalisti. » Apelul disperat este unul de natură să semnaleze din partea unei instituţii a unor abateri grave de la drepturile cetăţenilor astfel cum sunt ele recunoscute la nivel internaţional, dar şi între cele recunoscute de normativele interne ale statului – Constituţie şi altele.
Iar în cele ce urmează o să mai reproduc un pasaj ce exprima solicitările
menţionate pe adresă:
„În acest sens, solicităm implicarea Dumneavoastră pentru:
· Oprirea tratamentului inuman si degradant, a torturii in locurile de detentie;
· Incetarea terorii, a rapirilor de persoane, a amenintarilor si a intimidarilor;
· Asigurarea accesului avocatilor, a ONG-urilor si a presei in locurile de detentie;
· Garantarea drepturilor persoanelor retinute, in primul rand la aparare;
· Informarea deplina asupra retinerilor efectuate si a incriminarilor aduse;
· Pedesirea celor vinovati de comiterea abuzurilor mentionate;."

Dacă întradevăr această adresă îşi va dovedi ca fiind adevăratul semnatar al personajului amintit, iar instituţia cum de curând şi-a asumat această poziţie conform site-ului oficial http://www.chisinau.md/news/?nid=b868f8fcdc25c055b1b81c0ab692c8a0 nu mă face să cred decât ca aceasta există probabil şi în realitate cu toate elementele necesare pentru a îndeplini calitatea de înscris oficial.

Dar totuşi celor ce citesc această adresă şi totodată prezentul articol cât şi alături de dorinţa spre a arăta lucrurile într-o lumină cât mai obiectivă, menţionez că exista posibilitatea ca acest act să nu apară în realitate la instituţia cu pricina. Întrucât din cunoştinţele pe care le am în dreptul român şi în subsidiar în dreptul administrativ, un înscris dobândeşte calitatea de act oficial, sub sancţiunea nulităţii, atunci când acesta este semnat de către reprezentantul legal al respectivei instituţii şi poartă număr de înregistrare împreună cu data acestuia. Condiţii pe care această adresă nu le prezintă. Cu toate că în partea de sus, mai exact dreapta, înaintea antetului poartă un număr, dar acesta poate să nu fie un număr de înregistrare al respectivei instituţii. Chiar şi în felul acesta împreună cu declaraţia oficială de pe site-ul Primăriei Chişnău ea reprezintă un semnal de alarmă la ceea ce s-a petrecut în ţărişoara de peste Prut.

Într-o scurtă analiză la rece şi ca o concluzie, dacă doriţi, dezicerea unor instituţii, peroane publice chiar din structura statală centrală ori locală din R. Moldova, întăreşte suspiciunile şi poate chiar confirmă că regimul Voronin a folosit abuzul şi violenţa ca armă de represine la adresa unor tineri care au militat pentru un scop nobil. Toate astea spunându-le nu spre convigerea proprie sau a unei largi categorii de cetăţeni din România, ci ele pot constitui elemente în vederea adoptării unor noi poziţii diplomatice şi suspiciuni oficiale în ceea ce priveşte legalitatea alegerilor din statul vecin. Mai mult decât atât, apariţia declaraţiaţiei Preşedintelui Smirnov al Transnistriei care condamnă acţiunile regimului de la Chişnau, apare tot ca un semnal pentru comunitatea internaţională. Ceea ce ar fi logic şi normal la nivel diplomatic, se impune o repoziţionare a Comunităţii Europene şi a Departamentului Afacerilor Externe din Statele Unite în raport cu evoluţia situaţiei din ultimele zile la Chişanu. Desigur că există posibilitatea ca aceste poziţii oficiale să nu apară niciodată, întrucât după prima zi – 7 aprilie 2009 – Rusia a acordat o notă pozitivă regimului de la Chişnau pentru comportamentul pe care l-au adoptat autorităţile în faţa protestanţiolor, ori repoziţionarea în contextul actual al celorlalţi doi jucători ar crea un prim punct de vedere divergent şi binenţeles nedorit de către toţi, în lumina aparenţelor.
În acest caz primează poziţie oficială a Rusiei, asta fără nici un fel de îndoială.

Înscrisul poate fi descărcat de la adresa : http://drop.io/ocyb1jk
Atenţionez şi nu recomand descăracarea fişierului celor care sunt sesnibili la imagini ce prezintă urme de violenţă pe corpul uman.

Niciun comentariu: